BRASILICUM SVENSKA

Jussanam Dejah & Maria Rylander singing.
Jussanam Dejah & Maria Rylander med Brasilicum på Kalmar Stadsfest

Brasilicum - Live in Wellington, New Zealand. Photo: Wendy Collings.
Brasilicum Live på Ruby Lounge - Wellington NZ - 27:e februari. Foto: Wendy Collings

"Erici fortsätter i samma gyllene anda som Sérgio Mendes." - Posto Seis, Rio de Janeiro
"Brasilicum överträffar även ryktbara UK Farout sounds" - Diskunion, Tokyo
"Ett modernt klubbigt sound" - Lira Music Magazine, Sweden
"En kaxigt självmedveten elegans och mängder av charm" DN, Stockholm
"Erici mixar uppvalda delar av klassisk brasiliansk musik med modern, snygg produktion." - GP, Göteborg
"Rik och proffsig, det svänger om allt" - Sydsvenskan, Malmö
Nominerad till Manifest 2009

BRASILICUM En dröm, en idé, en resa. Ett genuint intresse av det brasilianska soundet tar Erici, svensk producent och låtskrivare, till Brasilien. Reseintryck från sydöstra till nordöstra Brasilien summeras i Brasilicum som mixar brasilianska stilar som samba, bossa nova, maracatú, forró, baiâo och capoeira med pop, jazz och electronica. Samarbeten med musiker i Australien, Brasilien och Sverige möjliggör en multimix av brasilianska ingredienser som sträcker sig långt bortom landets gränser. Detta är en hyllning till den brasilianska populärmusiken, en nation och dess musikaliska skatter. Brasilicum release bilder

ERICI växte upp på en ö i Östersjön och lärde sig tidigt att spela piano och göra musik. Så snart han slagit på bossa nova-kompet på sin nya elorgel, i mitten på åttiotalet, förälskade sig Erici i de brasilianska rytmerna. Två decennier senare reste han till Brasilien för att utforska musiken. Arbetet resulterade i uppsatsen Brazilian Musical Cannibalism and Songwriting och utmynnade senare i konceptet Brasilicum. Erici har en universitetsexamen i komposition och har arbetat med klassisk-, jazz-, folk- och nutida musik. Han har varit inblandad i flera grupper, som Ida Olsson Kvartett, Young Genius och Trio Erici.

BRASILICUM LIVE IN GOTHENBURG
Läs mer om konserterna i Göteborg!

Brasilicum rehearsal, Rio de Janeiro

BRASILICUM LIVE IN RIO
Världspremiären i Rio de Janiero!

 

ALBUMET BRASILICUM

 

1. INTRO – inflygningen till spektakulära Rio de Janeiro. Medverkan av Marcelo Salazar, legendarisk, brasiliansk slagverkare.

2. BRASIL – förväntningar av ett stort och främmande land. Rytmer som baião och maracatú, från nordöstra Brasilien, blandas med samba och electronica. Brasilianska sångerskan Mila Conde medverkar tillsammans med slagverkaren Beto Madureira.

3. THE CAPOEIRAcapoeiran, utvecklad av afrikanska slavar, tycks vara mer av en dans än en kampsport, ursprungligen skapad för möjliggöra försvar mot och befrielse från de portugisiska kolonialherrarna. Marcos Suzano, mästare på pandeiro, medverkar tillsammans med slagverkaren Bill Lucas i en låt med stark krydda av Salvador och Bahia.

4. FINO MULATO – en berättelse om en ung pojkes uppväxt i någon av Rios otaliga favelor. I denna sjuttiotals-inspirerade samba funk, framför brasilianska sångerskan Zanna en vacker historia. Slagverkaren Ovídio, medmusiker till Jorge Ben, medverkar på cuíca.

5. COMIDA MINEIRA/FOOD OF MINAS – maten från Minas Gerais i Brasilien är känd för smakrika rätter och goda desserter. Australiska sångerskan Diana Clark och gitarristen Doug de Vries  medverkar i denna samba med cavaqinho-virtuousen Warley Henrigues från Minas.

6. SAUDADE TONIGHTsaudade är ett brasilianskt ord som är svårt att översätta, en saknad av något eller någon. Jaques Morelenbaum, meriterad cellist bakom artister som Tom Jobim, Caetano Veloso och Sting, medverkar i denna bossa tillsammans med svenske popsångaren Mikael Lundstedt.

7. THAT CALL – en operatör inleder denna ballad om ett långväga telefonsamtal. Svenska sångerskan Maria Rylander medverkar tillsammans med brasilianska trumpetaren Guilherme Dias Gomes.

8. SUMMERS BH – Brasiliens tredje största stad, Belo Horizonte, eller BH, är känd för sina regniga somrar med kraftiga åskväder. Svenska sångerskan Katarina Nilsson sjunger om utlänningen som går i regnet, bland kullarna, innesluten i sina mentala våndor. Gitarristerna Aliéksey Vianna och Warley Mascarenhas, från Minas, medverkar i denna långsamma bossa.

9. PERNAMBUCO MANIA – Pernambuco i nordöstra Brasilien är en fattig med glädjerik stat som exploderar i festligheter under karnevalen. I denna baião och forró-influerade sång medverkar australiska sångerskan Neda Rahmani, brasilianska João Lyra på tio strängad gitarr, Mhano da Silva på dragspel och slagverkaren Firmino på zabumba.

10. SAMPA RUSH HOUR – brasilianska Marcus Suzano, virtuous på pandeiro, medverkar på detta instrumentala spår tillsammans med flöjtisten och klarinettisten Marcelo Carvelcenti Bernerdes och svenska saxofonisten Niklas Gunhamn. São Paulo, eller Sampa, är Brasiliens största stad med 17 miljoner invånare, vilket skapar ett tempo och en livsstil väldigt olik resten av landet.

11. NEGOCINHO – I detta instrumentala kollage arbetar sig svensk-chilenska slagverkaren Paulo Murga sig igenom det brasilianska slagverket och inleder med berimbau. Brasilianska rockmusikern och slagverkaren Baía medverkar på bahiansk timbal.

12. BRASILICUM – en syntes av musiker från hela världen med en sak gemensamt, passionen för den brasilianska populärmusiken. På detta batucada-inspirerade spår medverkar australiska slagverkaren Mark Grunden och hans brasilianska kollega Bill Lucas.

13. MEDITATION – som ett mycket spirituellt land inbjuder Brasilien till meditation. Brasilianska slagverksmästaren Marcelo Salazar improviserar tillsammans med svenska musiker till ljud från Recife, Pernambuco.

14. BRAZIL – Svenska sångerskan Ida Olsson sjunger den engelska versionen av Brasil.

15. THE CAPOEIRA – ZANNA.NET REMIX - Zanna gör en skön ambient version av The Capoeira.

16. BRAZIL – WISEMAN REMIX - Brazil i smakfull chill out-version av Sean Wiseman.

17. SUMMERS BH – DJ ELEMENT07 REMIX - Dj Element07 gör excellent house av Summers BH.
(AMSTERDAMSKY DUB NATION)

 

Köp CDn