Harald Erici. Photo: Simon Johansson.
Förköp av biljetter:
Ticnet
Kalmar Biljettcentrum

Kalmar Turistbyrå
Ölands Turistbyrå

Facebook

Kultur Direkt
Erici Produktion 0739-163743
stagnelius@erici.se

Stagnelius In Concert

"Ögonblick av förtrollning...ett mästerverk" - Kalmar Posten
"En succé...av bästa klass" - Ölandsbladet
"Romantiskt, vackert, berusande, vemodigt, drömskt" - Barometern-OT


14 oktober 1793 föds ett barn i en by på östra Öland. Det kommer att bli en av våra mest älskade poeter.
220 år senare får vi möta honom igen...


STAGNELIUS IN CONCERT presenterar poeten Erik Johan Stagnelius, hans odödliga texter till ny musik och skådespel. Det blir en magisk kväll, ögonblick av förtrollning! Spelas i september i Gärdslösa, Kalmar, Uppsala och Stockholm. Förköp av biljetter görs på ticnet.se, Kalmar Biljettcentrum 0480-421010, eller på någon av Kalmars eller Ölands turistbyråer.

Medverkande: Mezzosopranen Solgerd Isalv, skådespelaren Lars Sonnesjö, Gärdslösa Kammarkör under ledning av Ingegärd Cafourek, Torbjörn Westman - nyckelharpa & violin, Peter Schöning - cello och Harald Erici - piano.

 

UPPLEV & RES MED STAGNELIUS!

I år fyller poeten Erik Johan Stagnelius 220 år. Det firar vi med föreställningar av ”Stagnelius In Concert” i Stagnelius hemorter. Ta chansen och kombinera en eller flera konserter med besök i poetens hemmiljöer.

Gärdslösa Kyrka Gärdslösa Kyrka 14/9 kl.20
I byn Gärdslösa på östra Öland kan du uppleva Stagnelius barndomsmiljö, gå Stagneliusstigen över sköna sjömarker och ängar och övernatta i något av de personligt inredda rummen på Gärdslösa Prästgård, Stagnelius föräldrahem. Prästgården drivs sedan några år tillbaka av en kulturförening som erbjuder bed & breakfast, ordnar bokkvällar, konserter, utställningar och huserar ett välsorterat bokantikvariat. Prästgården ligger ca 10 minuters gångväg från kyrkan. Res till och från Öland med Silverlinjen från Stockholms Cityterminal. Bokning görs på 0485-26111 eller www.silverlinjen.se. I Kalmar eller Borgholm kan du ta en hyrbil till Gärdslösa och vackra östra Öland.
Kalmar Slott Gröna Salen, Kalmar Slott 15/9 kl.20
Efter barndomsåren på Öland flyttade Erik Johan Stagnelius med familjen till Kalmar. Här arbetade fadern Magnus som domkyrkobiskop och än idag kan man besöka Domprostgården vid Lilla torget, strax innanför stadsmuren. Kalmar Slott var vid denna tid förfallet och användes som kronobränneri, spannmålsupplag och fängelse! Idag är det ett av Nordens bäst bevarade renässansslott och i vackra Gröna Salen arrangeras en rad konserter och föreställningar under året. Kombinera Stagnelius-konserten med en natt på anrika Slottshotellet i Kalmars Kulturkvarter, intill den vackra Stadspark som ramar in slottets tinnar och torn. Res till och från Kalmar med Silverlinjen från Stockholms Cityterminal. Bokning görs på 0485-26111 eller www.silverlinjen.se. Till slottet och hotellet är det ca 5 minuters gångväg från Kalmar Station.
Helga Trefaldighets Kyrka Helga Trefaldighets Kyrka, Uppsala 20/9 kl.20
Erik Johan Stagnelius flyttade till Uppsala efter en kortare vistelse i Lund och tog där en kansliexamen. Helga Trefaldighets Kyrka ligger vid sidan av Uppsala domkyrka och ligger inom gångavstånd från centralstationen. I området finns flera restauranger och caféer liksom bra hotellboenden om övernattning önskas.
Allhelgonakyrkan Allhelgonakyrkan, Stockholm 21/9 kl.20
Sista åren av sitt liv tillbringade Erik Johan Stagnelius i Stockholm där han arbetade som kanslist på ecklesiastik-expeditionen. Då och då besökte han vännerna och familjen i Kalmar men det var i Stockholm han fick en alltför tidig död 1823. Efter en längre tids sjukdom begravdes Stagnelius på Maria Magdalena Kyrkogård på Södermalm. Den fjärde och sista konserten görs i Allhelgonakyrkan några kvarter däriffrån (T-bana Skanstull eller Tåg-Södra Station). Allhelgonakyrkan byggdes så sent som 1917, helt i trä, efter landsordsmodell. Res till och från Stockholm med Silverlinjen från Öland/Kalmar till Cityterminalen. Bokning görs på 0485-26111 eller www.silverlinjen.se. Kombinera med hotellövernattning på något av huvudstadens förnämliga hotell.
  Projektet är delfinansierat med regionala utvecklingsmedel från Regionförbundet i Kalmar län.
Länsmusiken i Kalmar Byteatern Kalmar Läns Teater Kalmar Slott Tomas Buss